Joitakin päiviä sitten luin jälleen surullista uutista vanhemmasta, joka oli systemaattisesti häiriköinyt eksän ja lapsen elämää. Kysymyksessä oli lapsen äiti, joka teki lapsen ja entisen puolison elämästä mahdotonta. Ottamatta kantaa kyseiseen tapaukseen ilmiö on valitettavaa ja sitä tapahtuu. Joskus entiset puolisot pyrkivät kostamaan eksälle lapsen kautta, lapsista välittämättä.

Tällaiset kostoretket voivat kestää vuosia. Vuosien aikana kostaja saa paljon tuhoa aikaiseksi. Mikään järkevä puhe ei auta eikä kostajalla tunnu olevan mielenkiintoa toimintansa vaikutuksista lapsiin. Kostaja uhraa lapsensa oman katkeruutensa välineiksi.

Vanhemman, joka rakastaa lapsiaan, on vaikea ymmärtää tällaista käytöstä. Rakastava aikuinen haluaa suojella lapsiaan ja tajuaa, ettei voi ikinä toteuttaa tunnepuuskissa syntyneitä kostonajatuksia. Tasapainoinen aikuinen kykenee hillitsemään itsensä ja toimimaan lastensa parhaaksi kaikissa tilanteissa.

Mistä on kysymys?

Kysymys on mielenterveydestä. Eksää ja lapsiaan vainoava kärsii aina jonkinasteisesta mielenterveyteen liittyvästä epätasapainosta. Tällainen ihminen on usein hyvin tavallinen työssäkäyvä ja muutenkin tavallista elämää elävä ihminen. Halu kostaa ja vainota ei näy ulospäin. Tällaista ihmistä ei auta järkipuhe. Hän on syvällä oman mielensä syövereissä eikä kykene näkemään toimintansa mielettömyyttä.

On surullista ja järkyttävääkin, miten voimattomia ihmiset ovat tällaisen kanssa. Kostaja pystyy tekemään pahaa loputtomasti. Häntä ei voi auttaa, koska hän ei näe käytöksessään mitään väärää. On vain hän ja hänen kärsimyksensä. Muut tekevät väärin ja eivätkä tajua.

Lasten suojeleminen on ensisijaista

Eksän vainon kohteeksi joutuminen voi olla maanpäällinen helvetti. Kohteeksi joutuneen keinot ovat vähäiset monissa tilanteissa. Aikuiset yleensä selviät jotenkuten, mutta lapset kantavat kokemaansa lopun elämäänsä. Lapsilla ei ole mitään osaamista tai kykyä selvitä tällaisesta vaurioitta. Epävakaa vanhempi käyttää valtaa ja lapsi on voimaton uhri. Koston kohteena oleva vanhempi ei pysty suojelemaan lasta toiselta vanhemmalta. Ainoa, mitä voi tehdä, on keskittää kaikki voimavarat itsensä pelastamiseen eksän kynsistä ja lasten suojelemiseen.

Ohjeita vainotulle:

 1. Ymmärrä heti alkuun, että kostajalla on mielenterveytensä kanssa ongelmia etkä sinä voi häntä auttaa järkipuheellasi.
 2. Älä provosoidu, koska se on juuri se, mitä kostaja haluaa.
 3. Älä reagoi, kuin välttämättömiin lapsia koskeviin asioihin.
 4. Tue lapsia aikuisuudellasi. Älä moiti toista vanhempaa, vaikka kuinka tekisi mieli niin tehdä.
 5. Kerro asiallisesti päiväkodissa ja koulussa, että vaikea ero saattaa tuottaa asiatonta käytöstä eksän puolelta (jos sellaista on tapahtunut). Kerro, että olet vaikeassa tilanteessa, mutta teet parhaasi. Älä syytä eksää äläkä puhu hänestä pahaa.
 6. Hanki itsellesi henkilökohtaista tukea, esimerkiksi terapeutti tai muu ammattiauttaja.
 7. Hanki hyvä juristi, joka on perehtynyt vainoamisiin erotilanteissa.
 8. Suojele lapsiasi kaikissa tilanteissa. Ole itse hyvä vanhempi. Vastaat lapsillesi lopulta vain omasta vanhemmuudestasi.
 9. Suojele omaa elämääsi, yksityisyyttäsi ja mahdollista uutta parisuhdettasi.
 10. Älä uhriudu vaan käytä omaa aikuista henkistä voimaasi ja tasapainoasi itsesi tukemiseen ja lastenne suojelemiseen.
 11. Pidä itsestäsi hyvää huolta ja käyttäydy hyvin. Pura raivosi turvallisessa seurassa.
 12. Ota kaikki apu vastaan, mitä yhteiskunta tarjoaa.
 13. Älä sorru eksän diagnoimiseen vaan anna muiden tehdä omat johtopäätöksensä.
 14. Luota siihen, että kaikella on oma aikansa. Myös vaino loppuu lopulta.

Liity jäseneksi eronkeskellä.fi - yhteisöön Saat 3 verkkokurssia ilmaiseksi.