”Yksikään ihminen ei ole saari, täydellinen itsestään; jokainen on pala mannermaata, kokonaisuuden osa.” (John Donne). Olen samaa mieltä ja ajan saatossa tullut myös toisiin ajatuksiin; ihminen on saari.

Vaikeinta meille ihmisille on ymmärtää oma erillisyytemme. Erillisyyden ymmärtäminen on keskeistä ihmissuhteissa, erityisen tärkeää se on parisuhteessa.

Seksuaalisessa kehityksessä lapsi eriytyy hiljalleen vanhemmistaan. Alle kouluikäisenä lapsi ymmärtää olevansa erillinen yksilö, murrosiäisenä nuori eriytyy perheestään. Hän oivaltaa, että jossakin edessäpäin on oma elämä, ilman vanhempia. Aikuisen haaste on viedä oma erillisyys päätökseen. Sen tapahtumapaikka on parisuhde.

Itsenäinen vai itsekeskeinen?

Parisuhde resonoi varhaisiin kiintymyssuhteisiin ja siksi se on juuri se suhde, jossa jokainen joutuu kohtamaan ne keskeneräiset asiat, jotka ovat jääneet itsenäisyyden esteiksi.

Kun parisuhde kriisiytyy, se on tavallaan hyvin positiivista. Se on vähän niin kuin luonnon järjestämä uusi murrosikä, uusi mahdollisuus ottaa itsensä haltuun. Luoda rajat ja opetella oma itsenäisyys. Itsenäisyys ei tarkoita hyväksikäyttävää itsekkyyttä, itsekeskeisyyttä, omahyväisyyttä. Toistan, itsenäisyys ei tarkoita hyväksikäyttävää itsekkyyttä, itsekeskeisyyttä, omahyväisyyttä. Eikä itsenäistymien parisuhteessa tarkoita eroa.

Itsenäisyys on jokaisen aikuisen tarve. Meillä on tarve olla oman elämämme johtajia. Aikuinen ihminen ei halua olla alisteinen toiseen aikuiseen. Kukaan aikuinen ei halua olla toisen osa tai jatke, toisen haaveita ja elämää elävä. Me haluamme elää omaa elämäämme, omat haaveemme toisen kanssa.

Saari saaristossa

Ihminen on saari saaristossa. Saarella on rajat, sitä ei ole liitetty osaksi toista saarta. Saari huolehtii oman saaren tilasta ja on suhteessa toisiin saariin. Parisuhdemielessä saari on läheisessä suhteessa toiseen saareen. Omalta saarelta voi arvostaa, kunnioittaa ja ihailla toista. Omalla saarella voi olla yksinäistä, jos ei hoida ihmissuhteitaan. Saarella on tärkeää luoda yhteys toiseen saareen. On hyvä tunne kuulua saaristoon ja erityisen ihanaa on, jos jokin saari on rakas ja läheinen. Silti sitä toista saarta ei voi liimata itseen, vaan tulee vaalia myös sen autonomiaa.

Liity jäseneksi eronkeskellä.fi - yhteisöön Saat 3 verkkokurssia ilmaiseksi.