Eron myötä taloudellinenkin arki todennäköisesti muuttuu. Aiemman kahden palkan varassa elely pienenee yhteen palkkaan. Ja mikä hankalinta, totuttu elämäntapa ei meinaa muuttua muuttuneiden tulojen mukaan. Kaiken mikä on ennenkin kuulunut ihanaan omaan elämään haluaisi jatkuvan varsinkin nyt kun juuri tarvitsee kaikkea järjestettyä ihanuutta stressin ja sopeutumishaasteiden vastapainoksi!

Neljän tähden ja viiden tähden rentouttavat kokemukset olivat hetkeksi kurjistuneen elämän nautintoja, eronneelle kuin happipullo syvänmeren sukelluksen paineessa. Tuntui, että niitä oli pakko saada, maksoi mitä maksoi. Ja kun se oli itselle tuttua nautinnollista elämää, jota oli jo ennen eroakin elänyt. Kiinalaista hierontaa purkamaan kohonnutta stressiä, kauneushoitoja ja kampaajaa (koska turhamaisuuteni tunnustaen, enhän halunnut näyttää markkina-arvoni menettäneeltä), siivoojaakin tarvittiin yhden pitkää työpäivää tekevän aikuisen taloudessa, putiikista aiempaakin enemmän tyyliä ja ihanaa kashmiria, johon kietoutua kun ei ollut miestä lämmittämässä, parhaita ruokakokeiluja iloksi, matkustelua nyt kun kerran oli aikaa. Onnistuin todellakin nauttimaan näistä kaikista hetkistä.

Eipä siis ihme, että pankissakin status eronnut nähdään rahoittamiselle riskitekijänä. Edelleenkin onnistun huonosti olemaan innostumatta nautintoihin, joita rahalla saa. Elämä eronneena tulee kovin kalliiksi. Uutta keittiöremonttiakaan ei ole kukaan muu maksamassa. Rahasta tulee uusi huoli.

Vinkkejä muuttuneen taloustilanteen hallintaan:

1. Tee realistinen arvio tuloista ja menoista

2. Kirjaa välttämättömät uuteen elämäntilanteeseen liittyvät hankinnat. Tee suunnitelma niiden toteutusjärjestyksestä, edullisista hankintakeinosta ja maksumahdollisuuksista

3. Tee lista, mitä menoja voit tässä tilanteessa vähentää

4. Jos on joitakin ihanan elämän tottumuksia, joihin et pysty investoimaan juuri nyt, tee suunnitelma milloin sallit itsellesi vaikkapa seuraavan kampaajan, kauneushoidon tai hieronnan. Ne kyllä odottavat sinua.

Tapaa pankkineuvojaasi ja tee sinulle suunnitelma terveeseen talouteen.