”Koska meillä ei ole seksiä, voin pettää.” “Koska puolisoni on ilkeä tai ei anna minulle huomiota, minulla on oikeus pettää.” Onko näin? Usein kuulen perusteluja pettämisen oikeutukselle sillä, että oikeus pettämiseen ”riippuu tilanteesta”. Ikään kuin jokin tilanne pyhittäisi väärän teon. Pettäminen jo sanana kertoo, että teon takana on petos. Onko olemassa jokin sellainen tilanne, joka tekee väärästä oikean?

Pettäminen on parisuhteen kivun oire

Parisuhteen ongelmia pyritään usein ratkaisemaan tavalla, jota ei edes tiedosteta. Oireella on aina mieli. Pettämiselläkin on siis mieli. Sitä tarvitaan johonkin. Kun parisuhteessa on menty pitkälle, eikä olla enää autenttisia ja aitoja toisilleen, käy minuuden eli itsensä, kokeminen toisen kanssa mahdottomaksi. Usein pari on oppinut elämään toistensa kanssa olemalla opitussa roolissa. Rooli on aina päälle liimattua, eikä siten aitoa ollenkaan. Ja kuitenkin ihmisen perimmäinen tarve on olla aito, näkyvä ja totta. Joten jos tätä ei osaa olla kumppaninsa kanssa, on helpompi mennä toteuttamaan sitä jonkun toisen kanssa. Kun yhtäkkiä voi kokea olevansa hyväksytty juuri omana itsenään, on tunne taivaallinen.

Vieraan kanssa voi siis olla helpompaa olla oma itsensä. Kun ihastuminen tapahtuu, mutta kumppaneilla ei ole menneisyyden lastia suhteessaan, on onnellisuuden ja aitouden tunne huikea. Pettäjä löytää itsensä jälleen, ehkä vuosienkin jälkeen, tai haluaa kokea tuota aitouden tunnetta aina uudelleen ja uudelleen uuden kumppanin kanssa. Kun tunne katoaa tai suhde muuttuu parisuhdetta uhkaavaksi, suhde lopetetaan.

Pettäjä pyrkii usein pyhittämään tekonsa kertomalla kolmannelle osapuolelle kuinka väärinymmärretty hän on omassa suhteessaan. Jos hyvin käy, uusi kumppani kokee narsistista mielihyvää fantasioimalla olevansa parempi, halutumpi ja ymmärtäväisempi, kuin tuo parjattu puoliso. Yrittämällä hoitaa näkymättömyyden tunnetta pettämisellä, ei tilanne tule kuitenkaan koskaan paranemaan. Näkymätön toteuttaa minuuttaan salassa. Ja salassa toimiminen kuluttaa ja syö. Pettäminen onkin aina signaali itselle. Nyt pitäisi herätä; mitä minä oikein olen tekemässä?

Näkyväksi

Moni kertoo, että helpottavinta oli, kun pettäminen tuli puolison tietoon. On vapauttavaa, kun salailu loppuu. Ihmisen perustarve on elää näkyvänä ja kirkkaana, olla totta ja autenttinen.

Näkyväksi tullaan kun aletaan näkyä. Kysymys on itsetuntemuksesta: kuka olen ja mitä haluan? Näkyvä on subjekti omassa elämässään. Tietoinen siitä, että itse vastaa omasta onnellisuudestaan ja elämästään. Näkyvä toimii niin, että eroaa, jos ei voi sitoutua kumppaniinsa. Se on oikein. Itseä kohtaan ja toista kohtaan.

Pettämällä ja salailemalla tekonsa, ei ole mahdollista säästää toista tuskalta. Pettäjä on aina itsekäs. Pettäjä käyttää kumppaniaan omien kipujensa ja keskeneräisyytensä hoitamiseen. ”En halua loukata puolisoani kertomalla sivusuhteestani” on raukkamaista ja itsekästä. Kysymys on tekijän omasta heikkoudesta ja pelkuruudesta ottaa vastuu omasta elämästä. Kukaan ei ansaitse tulla kohdelluksi niin, että puoliso pettää ja valehtelee. Petetty osapuoli ansaitsee parempaa ja totuuden tietämällä hän voi tehdä omat liikkeensä paremman elämän puolesta.

Pettäjä on raukkis

Jos sinulla on salasuhde, lopeta salailu. Kerro, ettet halua enää olla tässä suhteessa. Puolisossasi ei tarvitse olla mitään vikaa, vaikka haluat hänestä erota. Myös hyvästä ihmisestä saa erota! Älä yritä oikeuttaa väärää tekoasi, vaan ota vastuu seurauksista. Tekosi aiheuttaa kipua ja joudut konfliktiin, jota olet ehkä yrittänyt jo vuosia vältellä. Mutta kun asiat tulevat päivänvaloon, voi oikeita asioita alkaa tapahtua. Ero on kivuliasta, mutta siihen ei kuole. Pettämisestä kertominen voi olla myös uusi alku.