Kun elämä kriisiytyy, kyky nähdä pitkälle vaikeutuu. Kun ero tulee kohdalle, on hankalaa nähdä elämää eteenpäin.

Kyky olla läsnä nykyhetkessä, eikä tulevaisuudessa, on arvostettu taito. Kun ero tulee kohdalle ja elämä hajoaa, osaamme tuon taidon ihan itsestään. Kun elämä hajoaa, ei ole tulevaisuutta. Ei huomista, ei ensi viikkoa, ei kuukausia saatikka vuosia. Tulevaisuus katoaa läheltä ja kaukaa.

Metrin säteellä koko elämä

Kun elämä hajoaa, anna itsellesi lupa olla lyhytnäköinen. Tiedosta, että tässä hetkessä selviäminen on tärkeämpää kuin se, miten asiat tulevaisuudessa järjestyvät. Tulevaisuus ei järjesty panikoimalla. Metrin säteelle ulottuva näkökenttä on nyt ok. Riittävää on arjen sujuminen jotenkuten. Keskity siihen, mitä teet juuri nyt, tai ehkä tänään.

Aika armahtaa

Aika muuttaa kokemustamme, vaikka tänään ei siltä tuntuisikaan. Asiat eivät tunnu enää samalle huomenna, viikon päästä, ensi kuussa, ensi vuonna. Meillä on eri tietoisuus huomenna. Kun oikein ahdistaa, on hyvä muistaa, että yön yli nukkuminen selkiyttää ajatuksiamme myös eron keskellä. Voit myös sopia itsesi kanssa, että käsittelet ahdistavaa asiaa vaikka ensi viikolla. Asioita ei tarvitse yrittää ottaa haltuun tänään.

Suostu kärsimään

Ero tuo uutta kärsimystä, vaikka parisuhteen päättyminen olisi pitänyt juuri sitä helpottaa. Kärsiminen kuuluu ihmisen elämään. Kyky kärsiä on tärkeä elämänhallintataito. Kärsimystä tulee kaikkien kohdalle, et ole siinä epäonnisempi kuin muut. Mitä paremmin sen hyväksyt osana ihmisenä elämistä, sitä luonnollisemmin elät läpi mustalta tuntuvan tunnelin. Tunnelin päässä on lopulta valoa. Se on luonnonlaki; mikään aika ei kestä ikuisesti. Jokaisella asialla on aikansa. Niin kuin vuodenajatkin vaihtuvat, niin myös me ihmiset elämme vaihtuvissa tilanteissa. Elämä on jatkuvaa muutosta.

"Kaikki kääntyy hyväksi, kaikenlaiset asiat kääntyvät hyväksi"

Kukaan ei osaa erota. Eroon liittyvät asiat opitaan kantapään kautta. Jokaisen ero on yksilöllinen eivätkä muiden ohjeet ole koskaan suoraan sinun elämääsi. Olet yksilö ja koet asiat oman persoonasi mukaisesti. Ole siksi itsellesi lempeä ja opettele oman erosi askeleet. Anna itsellesi armoa, kun teet virheitä. Ja juhli, kun jokin menee oikein. Suostu, ettei tänään ole tulevaisuutta. Joku päivä sekin tulee ja saat oman elämäsi takaisin.