Kun parisuhde ajautuu ongelmiin eikä ulospääsyä tunnu löytyvän, monet miettivät vapaampaa tapaa olla yhdessä. Olisiko avoin suhde ratkaisu siihen, ettei tarvitsisi erota? Lupa mennä vieraisiin kuulostaa huonossa suhteessa unelmatilanteelta.

Parisuhdetta voi elää muullakin tavalla, kuin miten me olemme oppineet pitää ihanteena. Monet ovat löytäneet hyvää esimerkiksi asumalla erikseen. Fyysinen etäisyys on tarjonnut henkistä tilaa.

Avoin suhde tarkoittaa, että kumppanit voivat sovitusti harrastaa seksiä parisuhteen ulkopuolella. Ihmiset kertovat saaneensa siitä uutta virtaa ja iloa elämäänsä ja suhde omaan kumppaniin on voinut jopa parantua.

Toimiiko avoin suhde?

Ihminen on rakkaussuhteessaan omistava. Harva rakastunut haluaa jakaa rakastettuaan. Sellaisen voi helpommin jakaa, johon itsellä ei ole voimakkaita tunteita.

Seksi on parisuhteen liima. Orgasmi lisää kiintymystä ja sitoutumista. Seksin harrastamisesta saattaa seurata kiintymistä myös satunnaiseen seksikumppaniin, jonka kanssa kokee hyvää seksuaalista tyydytystä.

Avoimessa suhteessa olevat kertovat, että siinä ei ole lupaa rakastua vaikka ihastuu. Seksikäyttäytymisestä pitää kertoa avoimesti myös satunnaiselle parittelukumppanille. Mietin, miten mahdollisen rakastumisen voi tilanteen tullen itseltään kieltää? Mikä liimaa avoimen suhteen osapuolet toisiinsa, jos aitoja seksuaalisia tunteita ei enää ole? Mikä on se jokin, mikä pitää pään kylmänä vaikka tunteet johonkin toiseen kuumenee? Jos parisuhteen perusta ei toimi, on helpommin oletettavaa, että suhde lopulta loppuu kokonaan.

Avoinsuhde on elämänfilosofia

Avoin suhde kuulostaa jopa upealta, mutta se sopinee harvalle. Avoin suhde ei sovi parisuhteen ongelmien ratkaisuksi. Se voi siirtää niitä, mutta se ei paranna. Avoin suhde vaatii hyvää itsetuntemusta ja tietoisuutta.

Avoin suhde on ennemmin elämänfilosofia kuin lääke. Minä uskon, että jotkut pystyvät siihen ihan oikeasti ja elävät tasapainoista parisuhdetta. Mutta ajattelen, ettei avoin suhde todellakaan sovi kaikille parisuhdemalliksi. Moni elämänfilosofia toimii paremmin ajatuksen tasolla kuin oikeassa elämässä.

Avoimessa suhteessa on osattava rakastaa ilman omistamisen halua. Avoimeen suhteeseen ei kuulu mustasukkaisuus eikä epävarmuus edes silloin, jos itsellä ei käy flaksi. Jos haaveilee avoimesta suhteesta, kannattaa alkaa työstämään ensin itseä ja tutkimaan onko itsestä siihen. Ja onko se sitä, mitä molemmat oikeasti haluavat.

Liity jäseneksi eronkeskellä.fi - yhteisöön Saat 3 verkkokurssia ilmaiseksi.