”Jokainen ihminen on lopulta pettymys”, näin virkkoi kerran eräs tuttuni. En kiistänyt, mutta jäin sitä miettimään, että näinköhän on?

En tiedä, onko jokainen ihminen lopulta pettymys, mutta uskon, että jokainen ihminen pettyy lopulta kumppaniinsa. Kumppaniin liittyy paljon odotuksia ja toiveita. Parisuhde syntyy unelmasta. Jossakin mielessä ihminen luo rakastettunsa juuri sellaiseksi kuin haluaa hänet nähdä.

Kun suhde ikääntyy ja kumppanit oppivat tuntemaan toisensa hyvin, molemmat joutuvat luopumaan kuvitelmistaan. On luonnollista, että tulee se päivä, kun toinen ei olekaan sata prosenttisesti sitä, mitä odotimme. Tunteminen tuo esille myös ne puolet luonteesta, joita emme haluaisi rakkaassamme nähdä. Me joudumme luopumaan siitä kuvasta, jonka olemme itse toisesta luoneet. Mitä enemmän odotamme, unelmoimme, toivomme ja luomme omaa kuviteltua kuvaa kumppanistamme, sitä enemmän petymme.

Ota se, mitä saat

Pettyminen on tärkeää parisuhteessa. Pettymyksen kautta itsenäistymme myös kumppanistamme. Pettymisen avulla muistamme oman erillisyytemme. Pettymys muistuttaa, että vastaamme parisuhteessakin vain itsestämme. Odottamalla jotakin petaamme varman pettymyksen. Ottamalla vastaan sitä, mitä näemme, koemme ja havainnoimme, säästymme ehkä niiltä suurimmilta pettymyksiltä.

Älä ole itsellesi pettymys

Olisiko ihminen hieman onnellisempi, jos hän luopuisi odotuksista toista kohtaan? Voisiko jokainen parisuhteessaan sen sijaan haastaa itsensä täyttämään niitä odotuksia ja toiveita ja unelmia, joita hänellä on. Moni pettyy itseensä, eikä uskalla katsoa sitä asiaa silmin.

Onko niin, että jokainen ihminen onkin lopulta vain itselle pettymys? Meillä on unelmia ja toiveita ja haaveita itsestämme ja jossakin vaiheessa tajuamme, että ehkä ne ovat olleetkin ihan vääriä tai ehkä ne eivät olleetkaan omia unelmiamme itsestämme.

Tänään on hyvä päivä päivittää omat unelmat, haaveet ja toiveet. Teetkö aarrekartan, ”to do”-listan vai mikä on sinun tapasi visioida elämäsi suunta?

Liity jäseneksi eronkeskellä.fi - yhteisöön Saat 3 verkkokurssia ilmaiseksi.