Omat vanhemmat tai kasvattajat määrittävät pitkälle suhteemme itseemme, seksuaalisuuteemme ja siihen keitä koemme olevamme. Seksuaalisesti haluton kantaa hyvin usein vanhempiensa seksuaalista häpeää, seksuaalista rajoittuneisuutta tai rajattomuutta. Haluton aikuinen kokee, ettei hänellä ole lupaa nauttia eikä olla ylipäätään seksuaalinen.

Murrosikäinen ottaa seksuaalisuutensa haltuun

Hyvin usein seksihaluttomuuden juuret löytyvät toteutumattomasta murrosiästä. Murrosikäisen kiukku on bensaa itsenäistymiseen ja oman seksuaalisuuden löytymiseen.

Oman seksuaalisuuden haltuun ottaminen edellyttää murrosikää. Se on kehitysvaihe, jossa otamme ensimmäiset askeleet kohti omaa itsenäistymistämme ja otamme oman seksuaalisuutemme haltuun. Jos murrosikää ”ei ole”, myös seksuaalinen haltuunotto jää tapahtumatta. Seksuaalisuus jää latenssiin, aikaan ennen murrosikää. Latenssi-ikäinen lapsi (7-12v) elää seksuaalisesti laimeaa aikaa ja niin tekee myös aikuinen, jonka seksuaalinen ikä on jäänyt tähän vaiheeseen.

Seksuaalinen aikuinen

Aikuisella on oikeus olla seksuaalinen ja aikuisella on lupa nauttia seksistä. Aikuisen ei tarvitse kysyä lupaa nauttiakseen eikä aikuinen suorita edes alitajunnassaan elämäänsä vanhemmilleen olemalla vanhempiensa kiltti lapsi vielä aikuisenakin.

Jos oma murrosikä meni itseltä ohi aikanaan, siihen voi palata. Koskaan ei ole liian myöhäistä elää oma murrosikä, ottaa oma seksuaalisuus haltuun ja alkaa sen jälkeen toteuttaa aikuisen elämää omasta seksuaalisuudesta nauttien. Mitä se sitten on, on jokaisen oma asia. Jokainen toteuttaa seksuaalisuuttaan, itseään, omalla tavallaan eikä siihen ole yhtä oikeaa mallia. Aikuinen ei ole mystisellä tavalla haluton, vaan aikuinen tietää mitä ei tahdo ja mitä tahtoo.

Liity jäseneksi eronkeskellä.fi - yhteisöön Saat 3 verkkokurssia ilmaiseksi.