Olen lukenut julkkispareista, jotka elävät parisuhdettaan eri osoitteissa. Parit ovat kiitelleet ratkaisuaan ja kokevat, että suhde on juuri sen vuoksi hyvä.

Joka viides suomalainen asuu yksin ja yli puolet yksinasuvista on yli 55-vuotiaita, kertoo tuore Tilastokeskuksen tutkimus. Sinkkutalouksien määrä ei kuitenkaan kerro parisuhteiden määrästä. Ihmiset elävät parisuhteitaan yhä lisääntyvässä määrin omissa kodeissaan.

Se on selvää, että uutuuden viehätys, ikävöiminen ja arkipäiväistymättömyys jatkuvat suhteessa kauemmin, jos ei näe toista joka päivä. Se, joka on läsnä joka päivä, tulee arkipäiväiseksi, häntä ei ehdi kaivata eikä jokapäiväisessä säily uutuuden viehätys.

Erikseen asuminen on hyvä ratkaisu niille, jotka osaavat ja voivat sen toteuttaa. Erikseen on yleensä helpompi tulla toimeen kuin yhdessä. Kun alkaa ahdistaa, voi aina palata oman kodin rauhaan. Mutta miten yhdessä asujat pääsevät ottamaan happea?

Aaltoliikettä saman katon alla

Arkielämän hyvä sujuminen edellyttää lapsiperheessä kahden aikuisen jokapäiväistä läsnäoloa. Ajatus kahdesta taloudesta ei ole useinkaan mahdollinen vaihtoehto. Kaksi taloutta syntyy yleensä erossa.

Suurella osalla ihmisiä parisuhde sujuu hyvin saman katon alla. Nämä ihmiset hyväksyvät, että parisuhde on aaltoliikettä. Parisuhde on välillä aktiivisempaa, välillä passiivisempaa yhdessä olemista.

Kun suhteessa tulee laimea kausi, jotkut hätääntyvät. Hätääntynyt kokee, että nyt menee huonosti. Kun menee huonosti, tulee turvaton olo. Turvaton alkaa oireilla; hän tulee kireäksi, riidanhaluiseksi, mustasukkaiseksi.

Passiivinen kausi voi olla luonnon menetelmä antaa yhdessä eläville tarvittavaa tilaa. Passiivinen kausi luo tilaa keskittyä itseen. Silloin tankataan omat voimavarat. Kun patterit on ladattu, tulee jälleen tilaa kumppanin kaipaamiselle ja tajuamiselle, ettei toinen ole itsestään selvyys.

Ihminen ei ole kone

Ihminen ei ole kone. Me emme ”käy tasaisesti”, vaan me käymme vaihdellen. Kun tunnistamme omat aktiiviset vaiheemme ja omat suvantovaiheemme, uskallamme antaa tilaa myös toisen omille vaiheille. Passiivinen vaihe ei tarkoita sulkeutumista toiselta omaan kuoreen, mikä on juuri omiaan aiheuttamaan kumppanissa turvattomuutta. Päinvastoin, kumppanille pitää sanoittaa myös oma tilan tarve. Passiivinen vaihe on latenssi vaihe, jossa aktiivisuus on piilossa. Se uinuu, kunnes on jälleen sen aika. Latenssivaihe on parhaimmillaan piilossa tapahtuvaa hyvää parisuhteen eteen.

Liity jäseneksi eronkeskellä.fi - yhteisöön Saat 3 verkkokurssia ilmaiseksi.