Parisuhde syntyy yleensä kipinästä ja halusta. Parisuhteen sisään on kirjoitettu lupaus toteuttaa itseä seksuaalisesti. Seksuaalisuus ei tarkoita pelkästään seksiä vaan kokonaan sitä, mitä ihminen on ja miten hän kokee itsensä ja miten hän haluaa näkyä itselle ja muille.

Itsensä kadottaminen parisuhteessa tapahtuu hitaasti ja huomaamatta. Se on usein piilossa tapahtuvaa omaa tiedostamaton valintaa. Positiivista on se, että minkä itse on tehnyt, sen voi itse korjata. Ratkaisua korjausliikkeeseen ei pidä lähteä etsimään kumppanista, vaan itsestä. On kysyttävä, mitä minun innostumiselleni, intohimolleni ja elämänvoimalleni kuuluu?

Kun seksi ja läheisyys eivät tunnu tärkeälle parisuhteessa

Kun ihminen luopuu parisuhteessaan seksuaalisista tarpeistaan ajatuksella ”seksi ja läheisyys eivät tunnu tärkeälle”, on viisasta alkaa kysellä itseltä omia kuulumisia. Mikä saa aikuisen ihmisen luopumaan tarpeestaan saada näkyä kumppanilleen seksuaalisena ihmisenä?

Kun seksuaalinen minuus ei pääse esille, hyvin usein ihminen pyrkii toteuttamaan tyydyttymättömiä tarpeitaan jollakin sijaistoiminnalla. Parisuhteessa voidaan esimerkiksi syödä tai juoda yhdessä tai voidaan jakaa intohimoisesti jokin kiinnostuksen kohde. Yhdessä herkuttelu, hiprakassa oleminen tai yhteinen harrastuneisuus voivat tuoda tunteen yhteenkuuluvuudesta. Sijaistoiminta auttaa unohtamaan intiimiyden puutteen. Seksuaalinen ulottuvuus on kuitenkin erityinen vivahde parisuhteessa. Kukaan ei sitä yleensä oikeasti unohda. Seksuaalinen läheisyys joko loistaa läsnä olevana tai se loistaa poissaolevana.

Parisuhde on yksilölaji; mahdollisuus muutokseen lähtee itsestä. Rohkaistu tutkimaan itseäsi esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:

 1. Mihin suhtaudut intohimoisesti?
 2. Mistä olet tällä hetkellä innoissasi omassa elämässäsi?
 3. Mistä et innostu ollenkaan?
 4. Mikä saa sinut innostumaan?
 5. Millä estät innostumistasi?
 6. Millainen olet omasta mielestäsi?
 7. Mistä nautit itsessäsi?
 8. Miten annat innostumisesi/innostumattomuutesi näkyä kumppanillesi? Muille?
 9. Mistä voisit tänään innostua?
 10. Mistä voisit tänään innostua kumppanissasi?
 11. Mitä hyvää voit sanoa tänään itsellesi?
 12. Mitä hyvää voisit sanoa kumppanillesi?

Liity jäseneksi eronkeskellä.fi - yhteisöön Saat 3 verkkokurssia ilmaiseksi.