Olen eron keskellä

Minikurssi eron keskellä olevalle

   Katso kurssin esittely

Kun ero on päällä, eli sinä tai puolisosi tai te yhdessä olette hakeneet eroa. Tämä on vaikea elämänvaihe.

  • Sinulla saattaa olla tunne, että et selviä tästä tilanteesta. Sinä tulet selviämään.
  • Kannattaa keskittyä itsestä huolehtimiseen. Nukkua, syödä, käydä töissä. Monet ovat selvinneet tästä elämänvaiheesta. Tämä tuntuu vaikealta, mutta sinä selviät!

Eropäätös merkitsee lähes kaikkia elämänalueita koskevan, usein hyvin kuormittavan muutosvaiheen alkua. Päivittäinen arki muuttuu ja usein eronneen on ryhdyttävä huolehtimaan asioista, joita ei ole aikaisemmin tehnyt. Status muuttuu parisuhteessa elävästä eronneeksi ja oma identiteetti voi kokea kolauksen. Yksinäisyys ja suru voivat vaivata ja voimavarat olla vähissä. Ero koskettaa näin myös työelämää ja koko sosiaalista verkostoa ja elämäntapaa.

Eroon liittyvien käytännön asioiden sekä eron herättämien tunteiden ja muiden vaikutusten äärelle kannattaa pysähtyä, jotta eroaminen voisi tapahtua mahdollisimman hyvin. Tämä edesauttaa myös keskusteluyhteyden säilymistä eron toiseen osapuoleen.

Asioita ei kannata pohtia yksin, vaan eroavan kannattaa ympäröidä itsensä parhailla näkemyksillä, käytännöillä ja ammattilaisilla varmistaakseen elämän mahdollisimman sujuvan jatkumisen muutoksen jälkeen. Eron liittyvien tunteiden selvittäminen ja käsittely ystävien tai asiantuntijoiden kanssa selkeyttää ajatuksia, avaa uusia näkökulmia ja tarjoaa apua ja lohtua vaikeassa tilanteessa.

EROON LIITTYVÄT KÄYTÖNNÖN ASIAT JA JURIDISET KYSYMYKSET

Erossa joudutaan lähes aina käsittelemään pariskunnan omaisuuteen ja sen jakamiseen liittyviä vaikeita kysymyksiä ja lapsiperheissä lasten huoltoon, tapaamiseen ja elatukseen liittyviä kysymyksiä. Nämä asiat ovat useimmille meistä vieraita ja niiden hoitaminen voi tuntua vaikealta kun omat voimavarat ovat vähissä ja välit puolisoon voivat olla tulehtuneet. Usein on myös vaikea tietää missä järjestyksessä asioissa pitäisi edetä, mihin pitäisi olla yhteydessä, kuka voisi auttaa ja miten asiat kannattaa järjestää.

Näissä kysymyksissä on syytä pitää pää kylmänä ja pyrkiä sopimaan asioista kirjallisesti myöhempien epäselvyyksien ja kalliiden oikeusprosessien välttämiseksi. Monissa asioissa on suositeltavaa käyttää lakimiehen apua.


Kouluttaja


Marjo Ehn
Marjo Ehn

Olen koulutukseltani pari- ja seksuaaliterapeutti. Aloitin urani parisuhteiden parissa jo opiskeluaikanani teologiksi. Myöhemmin pappina tein parisuhdetyötä seurakunnassa. Viimeiset kahdeksan vuotta olen tehnyt päätyönäni pari- ja seksuaaliterapiaa. Erityisosaamistani on tunnistaa ihmissuhteissa traumatisoitumisen vaikutuksia parisuhteessa.

Minulla on omakohtaista kokemusta eroamisesta. Olen kokenut avioeron kaksi kertaa. Tunnistan eroon liittyvät kysymykset ja ahdistukset sekä ammatillisesti että omakohtaisesti. Kokemusasiantuntijuuteni on ollut merkittävä apu ammatillisuuden lisäksi ymmärtämään, mitä ihmiset oikeasti kokevat miettiessään eroa, ollessaan eron keskellä tai toipuakseen erosta.


Aloita nyt!